gehoorschade

Aangeboren of verkregen gehoorschade

Er zijn mensen die geboren worden met gehoorproblemen, en mensen die later in hun leven problemen krijgen.

Bij het zelf kopen van een gehoorapparaat denken we niet aan de aangeboren problemen. Daar is van het begin af aan professionele hulp voor nodig.

Het gaat hier om mensen die latere problemen met hun gehoor willen oplossen. Er zijn enkele mogelijkheden om verkregen gehoorschade aan te pakken.

Natuurlijk kun je een afspraak maken met een Keel-neus en Oorarts die u verder zal geleiden door het systeem van hulpverlening dat Nederland kent. De vergoedingen voor gehoorapparaten zijn echter beperkt.

Je kunt ook zelf aan de slag gaan en een goede audicien zoeken. U haalt dan een deel weg uit het systeem, maar dat zal in de meeste gevallen veel tijdwinst opleveren.

De beroemde gehoortest


Een gehoortest is redelijk snel gedaan en met de resultaten daarvan kan een goede audicien aan de slag. Hij kan een precies aangepast hulpmiddel aanmaken, maar kan je ook adviseren op gebieden als hulpmiddelen in huis, zoals een lamp die gaat flitsen als er aan de voordeur gebeld wordt.

Zo zijn er enkele eenvoudige hulpmiddelen, die u eventueel zelf zou kunnen maken. Het leven van iemand met gehoorschade wordt dan een stuk makkelijker.

Maar de belangrijkste vraag is, hoe weet je dat je gehoorproblemen hebt?


Daarvoor heb je een goede familie nodig, of goede vrienden en kennissen.

In je omgeving moeten een paar mensen durven opstaan en je eerlijk vertellen hoe vaak ze iets twee of drie keer hebben gezegd, voordat jij het begreep.

Een partner die je vertelt dat de tv toch echt te hard staat


Eerlijkheid van familie en vrienden is het begin van een gesprek en een gang naar het hulpmiddel dat je nodig hebt. Er is geen reden je te schamen.

Gehoorschade wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door werken in een luide omgeving. Daar werd vroeger geen aandacht aan besteedt, en nu nog steeds te weinig.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *