Actief handelen bij mogelijke soa

Om te stellen dat het iedereen kan overkomen -het oplopen van een soa- is niet geheel waar: wanneer je beiden zorgvuldig te werk gaat binnen een prille relatie, je vooraf laat testen alvorens geslachtsgemeenschap te hebben, kun je een hoop ellende voorkomen. Daarnaast lopen nog steeds jaarlijks ca. 800 personen in Nederland nieuwe HIV besmettingen op: het blijft dus noodzaak om met gezond verstand geslachtsgemeenschap aan te gaan met een nieuwe partner.

Toch een soa opgelopen?

Toch kan het gebeuren dat je een soa oploopt; ook al beperk je het aantal partners met wie je gemeenschap hebt en kijk je kritisch naar je partner; hij of zij kan onverhoopt zelf een soa hebben opgelopen en dit weer overdragen op jou. Wees verstandig en gebruik altijd een condoom.

Is er toch iets “fout gelopen” en vrees je voor een soa? Bezoek in dat geval altijd eerst je huisarts. Dit kan enigszins ongemakkelijk aanvoelen, maar werkelijk: het is verstandig om z.s.m. actie te ondernemen.

Zelftests

Niet in plaats van, maar ter aanvulling, zijn er ook zelftests aanwezig op gebied van soa-detectie. Voor wie maar moeilijk kan afwachten wat de bevindingen van de huisarts zijn, zijn er o.a. de volgende tests verkrijgbaar:

  • Herpes zelftest: Herpes is bijzonder besmettelijk en veroorzaakt o.a. blaasjes rond je mond. Daarnaast is Herpes een leven lang aanwezig in je lijf.
  • Gonorroe zelftests: Gonorroe kan bij vrouwen zorgen voor onvruchtbaarheid (waarbij gelijkertijd de vrouw vaak niets merkt van de aanwezigheid van de ziekte). Bij mannen kan de ziekte leiden tot een pusachtige afscheiding; mannen merken doorgaans wel dat er een besmetting is opgetreden.
  • Meer weten over soa’s? Bezoek SOAtest24.nl

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *