CIS registratie beperkt je verzekeringsmogelijkheden

Je kunt er zomaar mee te maken krijgen: de Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS). Deze beheert een grote databank waar aangesloten verzekeraars hun informatie uit putten. En dat zouden zomaar jouw gegevens kunnen zijn en dan gekoppeld aan bijvoorbeeld een schadeclaim. Je hebt dan kort gezegd een CIS registratie. Je staat vermeld met je persoonsgegevens in de databank. Het gaat vooral om verzekeringsgegevens. Je hebt bijvoorbeeld ooit fraude gepleegd of een schade-ongeval veroorzaakt in een auto die niet verzekerd was. Of je hebt een rijontzegging. Al dit soort feiten komen terecht in de databank van het CIS. Wil je nu een verzekering afsluiten, dan checkt de verzekeraar of je wellicht ook een registratie hebt.

Redenen voor een CIS registratie

Een registratie krijg je niet zomaar. Je moet dan iets hebben gedaan waardoor verzekeraars je als een risicovolle klant kunnen gaan zien. Verzekeraars nemen in hun risicoanalyses je gegevens mee bij beoordeling of je in aanmerking komt voor het afsluiten van een verzekering. Bijvoorbeeld een scooter- of autoverzekering. Een aantal redenen waardoor je in het register van de CIS terecht komt, zijn:

  • afspraak met verzekeraar niet nagekomen
  • beëindiging van verzekering
  • ontzegging van rijbevoegdheid
  • schade met onverzekerde auto
  • negatief aantal schadevrije jaren

Tijdsduur van de registratie

Het is vervelend als je een CIS registratie hebt, vooral als je een verzekering wilde afsluiten. Zo’n registratie heeft natuurlijk niet het eeuwige leven in de databank. Maar je zit er snel een paar jaar aan vast. Heb je je financiële verplichtingen verzaakt? Dus je premie lang niet betaald? Dan zit je zo drie jaar vast aan een CIS registratie. Een ontzegging van rijbevoegdheid blijft liefst vijf jaar staan. En voor verzekeringsfraude is de duur van de registratie niet minder dan acht jaar. Als je lang genoeg wacht, verdwijnen je CIS registraties dus uit de databank. Daar word je verder trouwens niet van op de hoogte gehouden.

Check een mogelijke CIS registratie

Kijken of je wellicht al een CIS registratie hebt? Dat kan via de website van het CIS. Merk je dan dat de gegevens van jou niet kloppen of gewoon onterecht zijn? Dan kun je bezwaar maken en een verzoek tot correctie indienen bij je verzekeraar. Maar meestal herken je het feit wel waarvoor je geregistreerd bent. Registraties bij het CIS brengen je dus in de problemen als je een verzekering wilt afsluiten. Of het nu om een inboedelverzekering gaat, een motor, een auto of een juist een aansprakelijkheidsverzekering.

Toch nog een redmiddel

Er is een soort noodloket om als CIS geregistreerde alsnog geaccepteerd te worden voor een verzekering. En dat is bij De Vereende. Dit loket accepteert veelal klanten met een CIS registratie, alleen wel onder voorwaarden. Omdat het risico groot is dat je als geregistreerde nogmaals de fout in gaat (wanbetaling, serie schadeclaims), offreert De Vereende hogere premies dan de reguliere verzekeraars. Naast een forse premie moet je bij het afsluiten van een verzekering ook drie maanden premie vooruitbetalen. Ook ontkom je niet aan een waarborgsom. Het is dan gelukkig nog wel mogelijk om in een verzekerde auto te rijden.  Maar bij De Vereende kan dat nooit op voorlopige basis – pas met een ondertekende overeenkomst en alle gewenste betalingen mag je de weg op.