blockchain zorgverzekering

De rol van blockchain binnen de zorgverzekering

De zorgindustrie is van oudsher redelijk conservatief geweest. Maar daar kan snel verandering inkomen. Het gebruik van blockchain techniek binnen de zorg staat op het punt om door te breken. Uit een onderzoek van IBM is gebleken dat 16% van directeuren binnen zorgbedrijven overwegen om binnen één jaar blockchain toepassingen te implementeren. Meer dan de helft denkt hier binnen 3 jaar aan te zullen beginnen. Momenteel zijn er veel discussies in de industrie over in welke gevallen blockchain echt van toegepaste waarde te zijn.

Medisch gegevensbeheer binnen de zorg

Over het algemeen wordt gedacht dat de meest gebruikte toepassing zich zal spitsen op het beheren van medische gegevens. Binnen de zorg en medische wereld is er veel te doen rondom gegevens van patiënten. Deze gegevens worden momenteel centraal opgeslagen per organisatie. Dit is erg kwetsbaar want elke keer dat een organisatie gevoelige gegevens deelt met een andere organisatie is er kans dat de informatie bij iemand anders terecht komt die daar geen toegang zou moeten hebben.

En hier komt blockchain goed van pas. De bedoeling is dat er één algemene blockchain wordt gemaakt voor de medische branche en de zorg. Hier kan medische informatie op een veel veiligere manier worden opgeslagen dan in de centrale systemen die nu worden gebruikt. Daarnaast zal deze blockchain gebruikt moeten worden door alle bedrijven in de branche, waardoor het een stuk minder omslachtig wordt om informatie en gegevens te delen.

Naast het delen van informatie tussen medische bedrijven is er nog een groot voordeel. Informatie van patiënten (operaties / ingrepen etc.). In principe zou dit moeten leiden tot een vermindering van kosten. Ook de consument zal dit uiteindelijk moeten gaan merken doordat de zorg goedkoper wordt.

Nieuwsgierig naar andere toepassingen? Neem dan een kijkje op cryptouniversity.nl.

Conclusie

Massale adoptie kan nog een paar jaar duren, maar het is goed om te ziend at bedrijven er al onderzoek naar doen en dat ruim  de helft aangeeft voor 2020 blockchain technologie wil toepassen binnen hun bedrijf.