Een corona vaccin nemen: mag een werkgever dit verplichten voor werknemers?

Het coronavirus beheerst al een tijd ons dagelijks leven. Natuurlijk merken we allerlei beperkingen in ons privéleven, maar ook op het werk zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. We werken massaal thuis, zien onze collega’s alleen via online meetings en ook de gezellige activiteiten als de vrijdagmiddagborrel verlopen helaas online. Met de komst van het corona vaccin dienen zich ook nieuwe vragen aan. De advocaten van RechtNet Advocaten zijn gespecialiseerd in allerlei wettelijke vraagstukken. In dit artikel geven we je dan ook antwoord op de vraag of een bedrijf zijn werknemers kan verplichten om zich te laten vaccineren.

Corona vaccin en AVG

Veel werknemers zullen uitkijken naar het moment waarop zijn weer écht met hun collega’s kunnen samenwerken, fysiek op kantoor. Als werkgever draag je zorg voor een veilige werkomgeving en wil je je werknemers beschermen tegen het corona virus. Om dit mogelijk te maken dient een werkgever allerlei maatregelen te treffen, maar wat hij niet mag doen is zijn werknemers verplichten tot het nemen van een vaccinatie. Een werknemer mag namelijk altijd zelf beslissingen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Ook mag een werkgever niet vragen of zijn personeel is gevaccineerd. Dit is namelijk inbreuk op de privacy waar werknemers op grond van de AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens) recht hebben. Krijg je deze vraag toch als werknemer, dan ben je niet verplicht hierop te antwoorden.

Werken met een corona vaccin

En hoe zit het dan in andere situaties? Als je bijvoorbeeld wel bent gevaccineerd, mag je werkgever je dan verplichten om naar het werk te komen? Nee, ook dat is niet toegestaan. Als je een beroep hebt waarbij thuiswerken niet mogelijk is én je bent niet gevaccineerd, dan kan het wel zo zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet mag uitvoeren. Denk hierbij aan het verzorgen van ouderen in een verpleeghuis of werken met andere kwetsbare bevolkingsgroepen. Daarnaast dienen werknemers die ziek worden (met of zonder vaccinatie) altijd gewoon doorbetaald te krijgen. Een werkgever mag de loondoorbetaling alleen stoppen wanneer een werknemer de ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt. Dit is niet het geval wanneer een werknemer besluit zich niet te laten vaccineren.

Wil je aanvullende informatie ontvangen? RechtNet Advocaten helpt je graag verder met je al je verdere vragen rondom werk en het coronavirus.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *