Families waar sport in het bloed zit

Er zijn ontelbaar veel families die allemaal iets aan sport doen. Zo spelen de zussen Venus en Serena Williams op hoog niveau tennis en hebben ze bij elkaar 25 Grand Slam titels. Ook in andere sporten zijn er genoeg families actief of actief geweest. Een aantal van die families vertellen wij je in dit artikel.

Maldini

In het Italiaanse voetbal is de naam Maldini gekoppeld aan AC Milan. Er spelen namelijk 3(!) generaties van de Maldini’s. Het begon allemaal in 1953 met Cesare Maldini. Samen met AC Milan behaalde hij 6 prijzen: 4 keer de landstitel, 1 keer de Coppa Latina (voorloper van de Europacup) en 1 keer de Europacup I. Ook behaald Cesare de Europacup II en de beker in 1972/1973 als trainer van AC Milan. Zijn zoon Paolo is misschien wel een van de bekendste Italiaanse voetballers aller tijden. Hij speelde 1051 officiële wedstrijden voor AC Milan en staat vooral bekend om zijn partnerschap met Francesco Baresi. En de derde generatie Maldini, Daniel Maldini begint zijn carrière ook bij de club waar zijn vader en grootvader beroemd mee zijn geworden. Op 2 februari 2020 maakte Daniel dan ook zijn debuut voor AC Milan.

Verstappen

Misschien wel de bekendste sportfamilie van Nederland is de familie van Max Verstappen. Het begon allemaal met vader Jos die in 1994 zijn debuut in de Formule 1 maakte. In de koningsklasse van de autosport reed Jos in totaal 8 seizoenen om in 2003 een einde aan zijn carrière te maken. Maar ook de moeder van Max, Sophie Kumpen is wel bekend in de racewereld. Ze heeft namelijk op een hoog niveau gekart tegen onder anderen Jenson Button, Jarno Trulli en Christian Horner. Ook zijn zus Victoria heeft op jonge leeftijd gekart. Maar Max is natuurlijk de bekendste van de Verstappens.

Cruijf

Johan Cruijf wordt gezien als een van ‘s werelds beste voetballers ooit en de beste die Nederland heeft gehad. De naam Cruijf is en blijft altijd verbonden aan clubs als Ajax en FC Barcelona. Johan begon zijn carrière bij Ajax waarbij hij in 318 wedstrijden 250 keer wist te scoren. Hierna ging hij naar FC Barcelona waar hij als een ware held werd ontvangen. Na zijn carrière begon Johan als trainer bij Ajax waarna hij zijn grootste successen boekte als trainer van FC Barcelona waar Pep Guardiola liet debuteren. Ook zijn zoon Jordi Cruijf liet hij debuteren. Jordi behaalde niet het niveau van zijn vader. Maar is nog altijd verbonden aan de club waar zijn vader een held is geworden. Op 24 maart 106 overleed Johan in Barcelona aan de gevolgen van longkanker nadat hij vroeger ontzettend veel had gerookt. Clubs over de hele wereld, maar voornamelijk FC Barcelona en Ajax, stonden stil bij het overlijden. Ook tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal die kort na zijn overlijden plaatsvonden werd er in de 14e minuut (het eeuwige rugnummer van Johan) geklapt om een eerbetoon te togen aan de oud-voetballer.