Het belang van een goede mondverzorging

Iedereen weet dat een goede mondverzorging belangrijk is om problemen met het gebit te voorkomen. Ook zijn de meeste mensen ermee bekend dat voor een goede mondverzorging wordt aangeraden om twee keer per dag de tijd te nemen om je tanden te poetsen. Maar naast het regelmatig poetsen van je tanden met een tandenborstel en tandpasta zijn er nog meer dingen die kunt doen om te zorgen voor een goede reiniging van het gebit. Zo zijn er onder andere verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je ervoor te zorgen dat je ook tussen je tanden alle etensresten goed kunt verwijderen. Denk hierbij aan aan verschillende soorten tandenstokers, ragers en floss. 

De verschillende soorten tandenstokers 

Omdat het poetsen van je tanden vaak niet genoeg is voor een goede reiniging tussen de tanden wordt er door tandartsen daarnaast ook aangeraden om gebruik te maken van tandenstokers. Tandenstokers zijn erg hygiënisch omdat ze gemaakt zijn voor eenmalig gebruik en na gebruik dus kunnen worden weggegooid. De meest bekende soort tandenstokers zijn de houten tandenstokers, deze tandenstokers komen in verschillende maten en lopen van dun naar dik. Mocht je een duurzamere keuze willen maken dan kun je ook kiezen voor bamboe tandenstokers. Een voordeel van deze tandenstokers is dat ze minder snel breken dan de houten tandenstokers, omdat ze harder zijn is het echter wel weer belangrijk om extra voorzichtig te zijn.  

Het gebruik van ragers

Naast het gebruik van tandenstokers kan er ook gebruik worden gemaakt van tandenragers om de plekken van het gebit te reinigen waar je met een tandenborstel moeilijk bijkomt. Een voordeel van tandenragers ten opzichte van tandenstokers is dat de haren van een rager zich kunnen vormen naar het gebit. Ook is de steel van de ragers buigzaam waardoor het nog makkelijker wordt om alle plekken van het gebit te bereiken. Tandenragers worden dan ook vaak gebruikt door mensen met een beugel. De tandenragers zijn net als de tandenstokers verkrijgbaar in verschillende maten. In tegenstelling tot tandenstokers zijn de ragers wel herbruikbaar, het is hierbij wel van groot belang dat je de ragers na elk gebruik grondig reinigt.

Het kiezen van de juiste tandenborstel 

Naast het gebruik van tandenstokers en ragers voor de moeilijk te bereiken plekken begint een goede mondhygiëne bij het dagelijks poetsen van de tanden en hiervoor is het belangrijk om de juiste tandenborstel te gebruiken. Er zijn nog steeds veel mensen die gebruik maken van een handtandenborstel maar er gaan ook steeds meer mensen over op het gebruik van een elektrische tandenborstel. Het gebruik van een elektrische tandenborstel wordt aangeraden omdat je met een elektrische tandenborstel plekken kunt bereiken die je met een handtandenborstel niet zo makkelijk kunt reinigen. Daarnaast is ook bewezen dat elektrische tandenborstels beter zijn in het verwijderen van tandplak en het voorkomen van tandvleesproblemen in vergelijking met handtandenborstels.  

Het belang van een goede tandpasta 

Naast het gebruiken van de juiste tandenborstel is ook het ook van groot belang om gebruik te maken van een tandpasta die aansluit bij jouw behoeften. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen tandpasta voor volwassenen en tandpasta voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën. In zo goed als alle gevallen wordt een tandpasta met fluoride aangeraden omdat dit bijdraagt aan het verharden van de tanden en het voorkomen van tandbederf, tegenwoordig zijn er echter ook steeds meer opties voor tandpasta zonder fluoride voor mensen die hier toch de voorkeur aan geven. Tenslotte zijn er nog een hele hoop verschillende soorten tandpasta voor specifieke problemen zoals onder andere tandpasta voor gevoelige tanden en tandpasta voor ontstoken tandvlees.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *