Het belang van een goede nachtrust

Slapen is goed voor je

Veel mensen kampen met slaapproblemen. Anderen halen regelmatig een nachtje door om een serie-marathon te houden. Dat terwijl een goede nachtrust van fundamenteel belang is voor het dagelijks functioneren en de gezondheid. Slapen wordt net zo belangrijk geacht als eten en drinken. Een mens kan niet zonder. Ons drukke leven weerhoudt ons soms van de slaap. Zo zijn er advocaten die nog tot laat in de nacht bezig zijn met het analyseren van stukken en zijn er artsen die een dubbele dienst draaien. Velen compenseren het slaaptekort door een espresso of Red Bull achterover te slaan. Men kan zich voorstellen dat dit enorm slecht is voor de gezondheid.

Slaapweetjes

Mensen verschillen. De behoefte aan slaap verschilt dus ook per individu. Leeftijd speelt daar een grote rol bij. Het is algemeen bekend dat kinderen enorm veel slaap nodig hebben. Zonder een middagdutje worden ze immers enorm chagrijnig. Al die slaap is nodig voor de groei en ontwikkeling van een kindje. Een volwassene hoeft niet meer te groeien, maar er vindt wel een enorme huishouding plaats in het lichaam. Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Liefst op een goede kwaliteitsmatras, zoals die van Una Matras. Sommigen settelen met minder, anderen hebben meer nodig om fit de dag door te komen. Het is vast opgevallen dat de nachtrust effect heeft op emoties. Een goede nachtrust leidt tot een brede glimlach en attentie gedurende de dag, terwijl een gebrek aan slaap leidt tot een kort lontje en chagrijnigheid.

Advies

Hoe kan men aan een goede nachtrust komen? Zorg voor een vast slaappatroon en wees streng voor jezelf. Het vergt discipline om bijvoorbeeld een filmmarathon met vrienden af te slaan, maar het loont enorm. Op tijd slapen en opstaan is immers uitermate belangrijk in het

leven. Verder wordt een goede nachtrust gestimuleerd door te slapen in een comfortabel bed. Bedrijven als Una Matras bieden een groot assortiment aan van diverse soorten en maten matrassen. Voor elk wat wils. Een handig trucje is het regelmatig omdraaien van het matras. Op die manier zakt het matras niet zo snel in en geeft het nog voldoende ondersteuning aan het lichaam.