Hoe gaat een lensimplantatie in zijn werk?

Een lensimplantatie is een ingrijpende ingreep in de ogen, waarbij er slechts één oog per keer wordt behandeld. Alleen wat kun je verwachten bij een lensimplantatie en wordt deze behandeling vergoed door je zorgverzekering? In dit artikel zetten we het complete proces op een rijtje.

Voorbereiding op de behandeling

Op het moment dat uit een vooronderzoek is gebleken dat een lensimplantatie noodzakelijk is, dan zal de oogarts je vaak alvast vertellen over de behandeldag zodat je optimaal bent voorbereid. De datum waarop de behandeling zal plaatsvinden zal de kliniek ruim van tevoren communiceren. Bij aankomst zullen je ogen meerdere keren worden gedruppeld met verdovende oogdruppels. Daarnaast krijgen de patiënten ook een roesje zodat je wat meer ontspannen behandeld wordt.

De behandeling

Op het moment dat je de operatiekamer betreed helpt het personeel je in de ok-stoel. Het team zal vervolgens het behandelplan dat is opgesteld tot in detail uitvoeren. Voordat de operatie daadwerkelijk begint worden eerst nog eens alle medische gegevens gecontroleerd, waarna vervolgens de refractiechirurg en zijn de team de behandeling gaat uitvoeren. Deze behandeling duurt normaal gesproken tussen de 20 en 30 minuten. Zodra de lensimplantatie is afgerond wordt direct door de oogarts gecontroleerd of de lensimplantatie geslaagd is. Dit wordt gedaan met een microscoop. Als laatste wordt er nog een oogdrukmeting uitgevoerd en zodra deze goed is mag je naar huis.

De juiste nazorg

Op het moment dat de behandeling helemaal is afgerond start ook direct de nazorg. Hieronder vallen onder andere de controles. De eerste is een dag na de behandeling vervolgens een week en daarna drie weken, drie maanden en een jaar na de behandeling. Op het moment dat de oogarts constateert dat de ogen volledig zijn herstelt zal het traject officieel worden afgesloten door de oogarts.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering?

Bij een lensimplantatie is het mogelijk om een vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen. Aangezien de kosten soms wel kunnen oplopen naar een paar duizend euro is het wel fijn wanneer het vergoed wordt. Hiervoor moet wel een medische indicatie aanwezig zijn. Deze wordt door de oogarts vastgesteld. De oogarts kan je vaak ook al meer inzicht geven in de precieze kosten en wat er mogelijk vergoed kan worden. De hoogte van de vergoeding is wel afhankelijk of je alleen basisverzekering hebt of ook een aanvullende verzekering. Bekijk goed de voorwaarden van jouw verzekering om duidelijk te hebben wat er wordt vergoed zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *