Ik wil een andere zorgverzekering, hoe doe ik dat?

Ieder jaar aan het eind van het jaar heb je de mogelijkheid om je zorgverzekering te veranderen per 1 januari op het volgende jaar. Dit kan alleen op dat moment dus wil je het natuurlijk zo goed en zorgvuldig mogelijk doen. Hoe doe je dat en waar moet je op letten?

De juiste zorgverzekering kiezen via zorgverzekerinq.nl

Je wilt natuurlijk ervoor zorgen dat je de juiste zorgverzekering hebt. Je mag een heel jaar niet veranderen en je zit eraan vast. Het gaat om je gezondheid en natuurlijk je portemonnee dus je wilt het goed regelen. Gelukkig zijn hier dingen die je daarin kunnen helpen!

Het is heel simpel je kan online heel vaak een vergelijk machine zoeken die voor jou zorgverzekeringen vergelijkt. Een voorbeeld van zo een website is zorgverzekerinq.nl Het mooie hiervan is dat je het geheel op je eigen voorkeuren kan doen. Je vult in wat je wensen zijn en hij gaat voor je kijken wat de opties zijn.

Het gaat hier dan wel voornamelijk over de prijs en natuurlijk de dekking. Het gaat niet per se over het bedrijf zelf welke het best is. Dit zul je dan zelf uit moeten zoeken op basis van de ervaringen van mensen met dat bedrijf.

Korte uitleg: Je vult de vragen in die gaan over de dekking van jouw zorgverzekering. Dit zijn vragen als of je een aanvullende verzekering wilt en zo ja welke dat is. Hoe hoog je eigen risico is bijvoorbeeld. Dit heeft allemaal invloed op de premie natuurlijk. Het is dus aan jou om te kijken welke aanvullende zorg jij nodig hebt en hoeveel jij die vergoed wilt hebben.

Het is echt samenstellen van je eigen voorkeuren. Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig als jij. Jij kan de fysio nodig hebben bijvoorbeeld en de ander de orthodontist. Het andere heb je niet nodig en zul je dus ook waarschijnlijk niet verzekeren. Mocht je het toch nodig hebben kun je die zorg ook altijd krijgen alleen is het niet vergoed.

Moet ik een zorgverzekering afsluiten?

In Nederland is het verplicht een zorgverzekering te hebben. Je bent dan alleen verplicht een basisverzekering af te sluiten. De aanvullende is optioneel en dus ook niet verplicht bij het afsluiten. Dit is het geval als je in Nederland woont of werkt. Ben je hier dus voor langere tijd op vakantie dan ben je het niet verplicht.

Voor kinderen onder de 18 jaar is dit anders. Zij zijn niet verplicht een zorgverzekering af te sluiten omdat zij in principe geen kosten hiervoor hebben. Onder de 18 val je onder de kosten van de overheid. Ook heb je hier dus geen eigen risico.

Je kunt je kind wel aanmelden bij uw zorgverzekeraar. Op dat moment is ie als het ware bij jou verzekerd. Hier betaal je ook geen extra premie voor. Het maakt ook niet uit welk eigen risico je kiest. Dit mag je helemaal zelf bepalen zolang maar vaststaat dat je ingeschreven bent bij een zorgverzekeraar en de premie betaalt.