Lactose allergie symptomen

Ben jij er niet zeker van dat je een lactose allergie hebt of vermoed je dat je hier wellicht last van hebt? In dit blog vertellen wij je graag wat meer over wat de allergie precies inhoudt, wat de symptomen zijn, hoe vaak het voorkomt in Nederland en vooral: wat je er tegen kan doen.

Wat is lactose allergie?

Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten wordt verwerkt. Om lactose te kunnen verteren heb je enzym lactase nodig en dat wordt door de dunne darmwand aangemaakt. Als je lichaam niet in staat is om lactase aan te maken kun je lactose moeilijk verteren en is er sprake van lactose allergie.

Wat zijn de symptomen van lactose allergie?

Wanneer lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, gaat het onveranderd naar de dikke darm. In de dikke darm leven veel bacteriën en deze bacteriën bewerken en breken de lactose af. Hierbij komen gassen en vetzuren vrij waardoor de volgende klachten kunnen ontstaan:

  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Diarree
  • Buikpijn en krampen

Hoe vaak komt lactose allergie voor?

Lactose intolerantie komt vaker voor dan je denkt. 10% tot 20% van de mensen hebben er last van in Nederland. Zij kunnen geen melkproducten tot zich nemen. Het kan zo zijn dat je lactose hebt geërfd van je moeder, je vader of oma en dat het bij je geboorte al aanwezig was, maar het kan ook later pas ontstaan.

Wat kun je tegen lactose allergie doen?

Als je lactose allergie hebt, moet je op veel dingen letten en merk je pas in hoeveel producten melk is verwerkt. Denk aan een lekkere cappuccino, ijsje, slagroomtaartje en chocolade. Gelukkig hebben ze ook in de supermarkt lactosevrije chocolade, zodat je nog steeds van chocola kan genieten. Natuurlijk smaken de producten die je eerst altijd met melk hebt gegeten of hebt gedronken anders dan zonder. Wil jij gewoon genieten van producten waar wel melk in is verwerkt? Dan kan je gebruik maken van pillen die de verterring van melk en melk houdende producten ondersteunt.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *