Welke anticonceptiemiddelen zijn er allemaal?

De meeste vrouwen zitten niet te wachten op een ongewenste zwangerschap. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, bestaan er verschillende anticonceptiemiddelen. Maar welke middelen zijn er allemaal? Hoe werken ze en wat zijn de verschillen? Daar kom je achter na het lezen van dit artikel. 

De pil

De pil is een van de meest gebruikte anticonceptie. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen: de combinatiepil, deze bevat oestrogeen en progestageen hormoon. Je hebt ook pillen die alleen progestageen bevatten. Oestrogeen in de pil zorgt voor een voorspelbare menstruatie en progesteron zorgt er alleen voor dat je niet zwanger kunt worden. Er zijn al meer dan achttien verschillende merken pillen op de markt. Vergelijk de zorgverzekeringen om te kijken of de pil in jouw situatie vergoed wordt. De bijwerkingen verschillen per merk, maar de meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, migraine en misselijkheid. Ook kan het slikken van de pil de kans op trombose verhogen. 

Nuvaring

Een nuvaring is een ring die je elke maand zelf inbrengt. Het inbrengen van een nuvaring komt overeen met het inbrengen van een tampon. De nuvaring maakt ook gebruik van hormonen. De bijwerkingen van de nuvaring zijn dat je een hoger risico heb op bloedstollingen. Daarnaast komen er vaak buikpijn, hoofdpijn en migraine bij kijken. 

Spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes: een koperspiraal en een hormoonspiraal. Je kunt het waarschijnlijk al afleiden uit de naam, maar het hormoonspiraaltjes geeft hormonen af en het koperspiraaltje niet. Als een spiraaltje door een dokter is ingebracht beschermt het je vijf tot zes jaar tegen zwangerschap. Het koper in de koperspiraal maakt de zaadcellen van de man inactief, waardoor je niet zwanger kunt worden. De veel voorkomende bijwerkingen komen overeen met de bijwerkingen bij de nuvaring en de pil dit zijn: hoofdpijn, buikpijn, ontstekingen van de vagina of schaamlippen.

Barrièremethode 

De condoom is de meest bekende barrièremethode. De veiligheid van deze anticonceptie heb jij zelf in de hand en het ligt aan de manier waarop jij het in- of aanbrengt. Het condoom is overigens wel de enige vorm van anticonceptie die ook beschermt tegen soa’s. Omdat deze methode hormoonvrij is, heb je ook geen last van verdere bijwerkingen. 

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *