werkdruk expats

Zo overwin jij de expat blues

Op een dag krijg jij van je baas de vraag of jij je functie voor een aantal jaar in het buitenland uit wilt gaan voeren. Oftewel, of je wilt gaan werken als expat. Voor jouw gevoel gaat er een complete wereld voor je open en in al je enthousiasme antwoord je dan ook met een volmondig ‘ja’.  Maar eenmaal na een maand in je nieuwe omgeving merk je dat de glans er voor jou toch een beetje af is. Je mist je vrienden en familie, kan nog niet wennen aan de nieuwe omgeving en blijft daarom na werktijd ook het liefst in je woning zitten. Dit wordt ook wel de ‘expat blues’ genoemd. Het zou fijn zijn als je dit vervelende gevoel kan overwinnen en weer gaat genieten van je nieuwe leventje. Dus hoe overwin je deze expat blues dan eigenlijk?

Overwin de taalbarrière

Om je bijvoorbeeld tegenover je baas en je collega’s goed uit te kunnen drukken over je gevoelens, is het belangrijk dat jullie elkaar begrijpen. Als er sprake is van een grote taalbarrière is het voor jou in ieder geval verstandig om een taalcursus te gaan volgen. Dit zal je niet alleen helpen op je werk, maar ook op andere momenten. Bijvoorbeeld wanneer je een duidelijke afspraak over de prijs wilt maken met een taxichauffeur. Duurt deze optie te lang voor jou? Kijk dan of er een andere expat uit Nederland werkzaam is binnen het bedrijf die jou kan helpen om te wennen aan je nieuwe leven. Wellicht kan diegene je ook helpen met vertalen als je graag in gesprek wilt met je baas.

Doe elke dag iets leuks

Elke dag na je werk binnen blijven zitten, kan het depressieve gevoel versterken. Doe daarom elke dag iets waar je vrolijk van wordt. Begin met iets kleins. Ga bijvoorbeeld naar de ijssalon bij jou in de buurt om te genieten van jouw favoriete smaak ijs. Of ga een uurtje op een terras zitten en bestel een lekker drankje voor jezelf. Bouw dit in je eigen tempo op. Je kan ook na verloop van tijd een collega vragen om te komen eten. Heb je weer meer energie? Kijk dan ook of er in de buurt mogelijkheden zijn om je hobby’s op te pakken.

Praat met een psycholoog

Wil je graag praten met een psycholoog die begrijpt wat je op dit moment meemaakt? Dan is er ook psychologische begeleiding voor expats mogelijk in de vorm van online therapie. Je communiceert dus via mail, chat, FaceTime, Skype of de belfunctie van Whatsapp met de psycholoog. Deze specialisten zijn zelf ook vaak expats en begrijpen hierdoor wat je doormaakt. Dit kunnen ze voor jou in iets positiefs omzetten door concreet advies te geven zodat de depressieve gevoelens en stress verminderen. Zo ga jij je thuis voelen in je nieuwe omgeving.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *