zwanger zorgverzekering

Zwangerschap en zorgverzekering

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan gaat er heel wat veranderen voor je, zo ook de zorgverzekering. Het is belangrijk dat de zorgverzekering bij je blijft passen. Tijdens de zwangerschap en kraamperiode maak jij namelijk een aantal extra kosten. Sommige kosten worden vergoed, maar andere ook niet. Het kan dan ook erg handig zijn om je aanvullend te verzekeren als je een kleine verwacht.

Basisverzekering

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ziektekosten en bijvoorbeeld tandartskosten worden dan vergoed, maar ook tijdens je zwangerschap worden er een aantal dingen vergoed.

  • Verloskundige hulp

Deze hulp bestaat onder andere uit consulten tijdens je zwangerschap en de kosten van een verloskundige tijdens de bevalling.

  • Kraamhulp

De uren kraamzorg waar jij recht op hebt, worden vergoed. Er geldt in 2018 echter wel een eigen bijdrage van 4,30 euro per uur. Het is mogelijk om je hier aanvullend te verzekeren.

  • Echo’s

Alle echo’s die je worden voorgeschreven tijdens de zwangerschap worden vergoed door je basisverzekering. Meestal gaat het om de 12-wekenecho en de 20-wekenecho.

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering kun je ook een aantal aanvullende verzekeringen afsluiten. Als je bijvoorbeeld thuis wilt bevallen, heb je een kraampakket nodig. Bij veel aanvullende verzekeringen wordt dit kraampakket gedekt en stuurt de zorgverzekeraar deze gratis naar je toe.

Ben je van plan om een zwangerschapscursus te gaan volgen? Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsgymnastiek of -yoga. Met de juiste aanvullende verzekeringen worden de kosten hiervan vaak voor een gedeelte vergoed.

Zwanger en eigen risico

Nu denk je misschien; hoe zit het met het eigen risico tijdens de zwangerschap? Dit is een goede vraag. Het zit zo: over het algemeen is het zo dat verrichtingen die gedaan worden of voorgeschreven worden door een verloskundige niet onder het eigen risico vallen. Maar gynaecologische hulp, bloedonderzoek, vervoer per ambulance naar het ziekenhuis, nazorg na de bevalling en geneesmiddelen vallen daarentegen wel onder het eigen risico.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *