Door de bomen het bos niet meer zien: Hoe moet je je zorgverzekering aanpassen

Elk jaar vanaf medio november kunnen we in Nederland weer overstappen van zorgverzekeraar. Hiervoor heb je tot 31 december de tijd. Vanaf 1 januari zit je dan tot aan het einde weer vast aan je zorgverzekeraar. Waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is dat je je zorgverzekering tussentijds vaak wel kan aanpassen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot het einde van het jaar.

In sommige situaties kan je zorgverzekering aanpassen erg gunstig en vooral ook financieel voordelig voor je zijn. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je tussentijds je zorgverzekering gaat aanpassen. In deze korte blog gaan we jou dat vertellen.

Je zorgverzekering aanpassen is per zorgverzekeraar verschillend

Het lastige aan tussentijds je zorgverzekering aanpassen, is dat er op dit vlak geen regels zijn die zorgverzekeraars verplichten dezelfde regels aan te houden. Wat het ingewikkeld maakt zijn de vele verschillende regels die zorgverzekeraars hanteren. We laten dat zien aan het volgende voorbeeld.

Zoals aangegeven in het begin van deze blog heb je tot 31 december de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit hoor je ook op televisie en talloze andere media en reclames. Terwijl je eigenlijk tot en met 31 januari de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Wat je dan wel moet doen is voor 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen. Dan heb je nog tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen waarbij je met terugwerkende kracht verzekerd bent vanaf 1 januari.

Je aanvullende zorgverzekering aanpassen

Wat je hierboven las, was alleen nog maar van toepassing op je basisverzekering. Om het nog ingewikkelder te maken, gelden er voor de aanvullende verzekeringen weer andere regels. Die wederom per zorgverzekeraar kunnen verschillen. Bij de ene zorgverzekeraar kun je weer tot 31 januari je aanvullende verzekering aanpassen. Bij de andere zelfs het hele jaar. Kun je het nog volgen? Het wordt nog ingewikkelder, want per zorgverzekeraar is het weer de vraag of en welke aanvullende verzekering je kan aanpassen. Bij de een de fysiotherapie, bij de ander voor de tandarts.

Gebruik de poliswijzer om het overzicht te houden

Als je dit allemaal zelf moet uitzoeken per zorgverzekeraar, dan kun je daar binnen de kortste keren helemaal tureluurs van worden. Neem daarom eens een kijkje op Poliswijzer.nl . Deze handige site heeft al deze lastige verschillen al voor jou uitgezocht en op een rijtje gezet. Dan hoef je dat zelf niet meer allemaal uit te zoeken. Handig toch? Veel succes met het aanpassen van je zorgverzekering.