grafornamenten

Onderhouden van grafornamenten

Dierbare Grafornamenten

Grafornamenten op het graf van een naaste zijn je erg dierbaar. Deze wil je dan ook zo mooi mogelijk houden vanwege de emotionele waarde die hiermee verbonden is. Vervolgens bij dezen wat handreikingen over hoe je diverse materialen het beste kunt behandelen.

Bronzen Grafornamenten

Brons is in de regel een vrij onderhoudsarm materiaal. Wanneer je het toch wilt reinigen kun je het beste kiezen voor een vochtige doek in combinatie met een zachte zeep. Bij hardnekkige plekjes kun je eerst gebruik maken van een messing borsteltje. Eventueel kun je het daarna inwrijven met een blanke was, dit zorgt er ook voor dat de kleur beter behouden blijft. Meestal is twee tot drie keer behandelen voldoende, waarvan een keer voor de winter.

Natuurstenen Grafornamenten

Bij een natuurstenen ornament bestaat het onderhoud uit het regelmatig schoonmaken door middel van zepen. Vermijdt het reinigen met huis, tuin en keuken middelen omdat hier zuren in zitten die het natuursteen kunnen aantasten. Het beste is om vooraf een beetje van het reinigingsmiddel te gebruiken op een klein, uit het zicht gelegen plekje, zodat je kunt zien wat het middel doet. Wanneer je een te agressief middel gebruikt voor een natuurstenen ornament kan dit het natuursteen en aantasten en voor lelijke plekken zorgen.

Grafornamenten van roestvrij staal

Wanneer het ornament bestaat uit roestvrij staal, wordt het vuil meestal al door de regen weggespoeld. Bij het verwijderen van vingerafdrukken is het gebruik van een zeepoplossing meestal afdoende. Wanneer het ornament gemaakt is van spiegelend, gepolijst roestvrij staal, kan dit het eenvoudigst gereinigd worden met een glas reinigende vloeistof. Een zeem of een vochtige doek lenen zich het beste om normale vervuiling te verwijderen.