Wat doen je als verzorgende ig allemaal?

De zorg is een van de sectoren waarin het dagelijkse werk extreem veel voldoening geeft. Er zijn voor mensen die het nodig hebben en ervoor zorgen dat hun leven makkelijk en beter wordt, brengt bij veel werknemers een glimlach op hun gezicht. Een van de banen waarin dit gevoel heel sterk aanwezig is, is als verzorgende ig. Als verzorgende individuele gezondheidszorg maak je echt een verschil. Op deze pagina lees je wat je allemaal kunt doen op een dag!

Opleiding en ervaring

Als verzorgende ig is het een vereiste dat je een MBO 3 diploma hebt. Het is dus een stapje onder het zijn van verpleegkundige, waar je een MBO 4 opleiding voor moet doen. Voor de opleiding staat meestal drie jaar. Tijdens deze opleiding is het vereist om stage te lopen, dus als het goed is weet je na de opleiding al een beetje welke kant je op wil!

Waar kun je werken als verzorgende ig?

Er zijn meerdere onderdelen van de zorg waar je als verzorgende ig terecht kunt. Je ondersteunt zij die niet volledig voor zich zelf kunnen zorgen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vrouwen die net zijn bevallen, mensen die revalideren van een operatie, de gehandicaptenzorg en natuurlijk ouderen die wel of niet in een verzorgingstehuis wonen. De werkzaamheden die je verricht, verschillen natuurlijk per plek waar je werkzaam bent, maar er zijn wel genoeg paralellen te maken.

Welke werkzaamheden voer je uit?

Zoals je in een vacature goed kunt zien, zijn de taken van een verzorgende ig gericht op het ondersteunen van de basiszorg van een persoon. Je kunt hierbij denken aan wassen, aankleding en het klaarmaken en uitserveren van eten als dat nodig is. Naast deze handelingen is er ook een kant aan de baan die meer gericht is op de daadwerkelijke verpleging. Hoewel je deze verpleegtechnische taken niet zelfstandig mag uitvoeren. De handelingen zijn onder anderen het injecteren van medicijnen of het aanbrengen van een katheter. 

Daarnaast is de communicatie en de oplettendheid zeer belangrijk. Als verzorgende ig heb je een echte signalerende functie. Als bewoners of patiënten achteruit gaan of ze extra hulp nodig hebben, ziet jij dat als ig als eerste. Door de verpleegkundige of de arts in te lichten kan er worden bepaald wat voor vervolgstappen moeten worden gezet om de beste zorg te leveren. 

Checken en bijhouden van vacatures

Als je op zoekt bent naar een baan of je vacatures in de gaten wil houden, kun je terecht op https://www.wr.nl/. Hier kun je op locatie en op functie/sector zoeken zodat je in een ogenblik kunt zien wat voor banen er beschikbaar zijn. Met duidelijke vacatures en verwachte salarissen weet je precies waar je aan toe bent als werkzoekende. Via de website is het mogelijk om te solliciteren dus als je cv af is, kun je gelijk stappen ondernemen.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *