Wat is Parkinson?

Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied. Deze zenuwcellen produceren de chemische stof dopamine. Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine-producerende cellen in de hersenstam af. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Er zijn wel sterke aanwijzingen dat het gaat om een combinatie van een bepaalde erfelijke aanleg. Ken jij iemand die Parkinson heeft en extra hulp nodig heeft bij het doen van dagelijkse dingen? Zorg in Veldhoven van Zorgservice Brabant zorgt voor minder eenzaamheid en biedt meer ondersteuning aan. Thuiszorg biedt extra ondersteuning en hulp bij dingen die jij zelf niet meer uit kan voeren.

Wat houdt Parkinson in?

Bij de ziekte Parkinson sterven bepaalde hersencellen langzaam aan af. Doordat deze bepaalde hersencellen afsterven ga je anders bewegen, jezelf anders voelen en gedragen. Medicijnen kunnen de stijfheid, traagheid en het beven minder maken. De medicijnen hebben wel een bijwerking. De meeste mensen die Parkinson hebben zijn ouder dan 65 jaar. Je beweegt trager, jouw gezicht beweegt minder en jouw armen en benen voelen stijver aan. De klachten beginnen meestal aan één kant van het lichaam. Later kunnen de klachten ook naar de andere kant toe gaan. Het kan zijn dat één van jouw handen bijvoorbeeld gaat beven. De oorzaak van Parkinson is nog niet bekend. De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, maar is wel erfelijk. 

Is Parkinson pijnlijk? 

Wanneer je Parkinson hebt of er geconstateerd wordt dat je het hebt, kan het best zo zijn dat jij eerst totaal niet wist dat je deze ziekte had. Dit komt doordat het niet standaard is dat je pijn hebt door de ziekte. De klachten: spierpijn, gewrichtspijn, verkramping, bewegingsdrang en zenuwpijn komen wel vaak voor. Wanneer zij last krijgen of hebben van deze klachten kan het zijn dat de ziekte invloed heeft op hun stemming. Mensen met Parkinson kunnen last krijgen van stemmingswisselingen of depressie. Dit komt omdat ze pijn ervaren en er minder goed mee om kunnen gaan. Heb je last van deze bijwerkingen? Vergeet dan niet dat het niet erg is om extra hulp te vragen. 

Wat gebeurd er bij de ziekte van Parkinson?

Parkinson is een ziekte die niet te genezen is. Bekende klachten waaraan je Parkinson aan de buitenkant herkent zijn traagheid, stijfheid en beven. Parkinson geeft ook problemen die minder opvallen. Denk hierbij aan trager denken, wisselende stemmingen, slecht slapen, pijn of moeite hebben met naar de wc gaan. daarnaast ontstaan ook bewegingsklachten zoals: trillen, stijve spieren en bewegingstraagheid. Ook initiatiefloosheid, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen zijn bekende symptomen. Het kan dus ook invloed hebben op de stemming van de persoon met Parkinson.

Comments

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *